Menu

Bunkernacht Staelduinse Bos

Back to overview
Bunkernacht Staelduinse Bos
Bunkernacht Staelduinse Bos

Gedurende de Tweede Wereldoorlog lag het Staelduinse Bos op veilige afstand van de kust in het noordelijke deel van de Duitse Vesting Hoek van Holland. Het is dan ook niet voor niks dat de bezetter koos om hier het hoofdkwartier van de Vesting te vestigen. Als je heel goed kijkt, dan zou je nog een cirkel kunnen waarnemen van de 28 bunkers met de commandobunker in het midden.

Tijdens de Koude Oorlog werd het complex in gebruik genomen door de Koninklijke Marine, die er munitie opsloeg.  

Nu hebben de bunkers een andere bestemming, namelijk het verblijf van vleermuizen. In dit afgesloten beschermd natuurgebied van het Zuid-Hollands Landschap vertoeven zij graag in alle rust.

Op de avond voor Bunkerdag organiseert het Zuid-Hollands Landschap 4 bijzondere bunker & vleermuis excursies. Onze gids neemt je mee langs de verschillende bunkers met in de hand een batdetector. Hiermee gaan we opzoek naar de verschillende soorten vleermuizen die leven in de bunkers en in het bos jagen. Uiteraard wordt de geschiedenis achter de bunkers uitgebreid verteld.

Deze excursie slaat een bijzondere brug tussen het militair erfgoed en de bijzondere natuurwaarden van het Staelduinse Bos. De eerste excursie van 21.00 uur is zeer geschikt voor kinderen onder begeleiding van een volwassene. Hoe later het wordt, hoe donkerder en spannender het wordt.

De Bunkernacht is alleen te boeken in combinatie met een ticket voor de Bunkerdag. Je ontvangt bij deelname aan een van deze avondexcursies het toegangsbewijs voor de Bunkerdag op 9 juni.  

Klik hier om je in te schrijven voor de Bunkernacht. (Inschrijving opent 18 april om 10.00 uur)

Andere activiteiten in de buurt

b bunker

Stelling 34

Stelling 34

Stelling met diverse bunkers aan de buitenste tankgracht van de Vesting Hoek van Holland.

b bunker

Stelling 46

Stelling 46

Stelling aan de buitenste tankgracht van de Vesting Hoek van Holland.

b bunker

Sperre Arendsduin: Barracks bunker 501, Artillery bunker 676 & Kitchen bunker

Sperre Arendsduin: Barracks bunker 501, Artillery bunker 676 & Kitchen bunker

The Widerstandsnest 53 complex, to which these three bunkers belong, formed the northwestern Sperre access point to the Festung Hoek van Holland.